Bizi Arayın 05056912575
Sepet Balı

Sepet Balı

Geleneksel arıcılığımızın sembol ismi arı sepeti.Yakın tarihlere kadar Anadolu’da  sepet arıcılığı yaygın olarak kullanılmakta idi.Son zamanlarda ise aile büyüklerinin hatırasını yaşatmak isteyenlerin ve sepet balı taleplerine cevap vermek isteyen arıcıların devam ettirdiği bir yöntemdir. Verimi düşük, hastalık ve zararlıları ile mücadele etme imkanı hemen hemen bulunmayan sepet arıcılığı hızla terk edilerek fenni kovanlı üretim sistemine geçilmiştir.

Arı sepetleri   genellikle ince fındık dallarından örülmekte, ortalama 90x30 boy ve çapında silindirik bir yapıya sahiptir.Konik şekilli arı sepetlerine de rastlanılırsa da bu tür sepetler   daha çok orta Avrupa ülkelerinin arıcılarında  görülmektedir.Yurdumuzda konik sepetleri Balkan göçmeni arıcılarımız kullanmaktadır.Son yıllarda onlarda tamamen fenni kovanlı üretim şekline geçtiler.Şimdilerde her iki tür de nostaljik bir yöntem olmaktan öteye her hangi bir varlığa sahip değiller.

Sepet balı  kütük bal örneğinde olduğu gibi peteklerin örülmesinde arıcının hiçbir müdahalesi söz konusu değildir.Petekli bal tüketiminde kategorik olarak  Türk insanının damak zevkine hitap eden bir yapıya sahiptir.Bu nedenle sepet balı, aranır olmuştur. Sepet balının namı diğer kara kovan balıdır.Kara kovan balı için var olan artı ve eksiler sepet balı içinde aynen geçerlidir.

Erdal ODABAŞ
3. Dönem Çorum İli  Bal Üreticileri Birliği
Yönetim Kur. Başk.
 
 
 
 

Paylaş

Yorum yazın