Bizi Arayın 05056912575
Şeker Hastaları Bal Tüketebilir Mi?

Şeker Hastaları Bal Tüketebilir Mi?

Bal, bünyesinde bir çok şifa saklı harika bir besin maddesidir..Binlerce çiçekten derlenen nektar, arının iç midesinde enzim katılarak bala dönüştürülür.Bu yönüyle eşi benzeri bulunmazdır.Albenisi yüksek,uzaktan bakıldığında iştah kabartan bir görselliğe vardır.Kendine has mükemmel rayihasıyla müthiş  cazibeye sahiptir. Böylesi bir gıda maddesinin tüketilmesinde şeker hastaları iradelerini son sınırına kadar zorlamalıdır. Bal mı sağlık mı tercihinde sağlığı tercih etmeliler.

Şeker hastaları, günde birkaç  kez tok olarak, seyrek aralıklarla  bir-iki tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde bal tüketebilirler.Bu tür kontrollü tüketimin bir risk oluşturmayacağı bal literatüründe mevcuttur.Ölçünün  kaçırılması, işi şeker komasına kadar götürebilir.

 Bal doğrudan kana karışan bir besin maddesidir. Diğer gıdalar gibi bağırsaklarda emilim yolu ile kana karışmadığından hızlı bir şekilde hastanın kan şekeri oranını yükseltecektir.Bu durum ise şeker hastalarına tıp uzmanlarının önermediği  daha da ötesi sakıncalı bulduğu bir durumdur.Bu nedenle ölçülü ve kontrollü tüketim olmazsa olmaz şarttır.

Halk arasında yaygın görüş olarak “ gerçek bal şeker yükseltmez” şeklindeki görüş kesinlikle yanlıştır.Bal,şeker hastasının tüketmemesi gereken bir gıda maddesidir.

Erdal ODABAŞ
3. Dönem Çorum İli  Bal Üreticileri Birliği
Yönetim Kur. Başk.

Paylaş

Yorum yazın