Son yıllarda sıklıkla gündeme gelen sahte bal konusu ilgili herkesi derinden kaygılandırmaktadır.Doğru bala ulaşmak isteyen tüketici,bilimsel olmayan bir çok yöntem deneyerek kendince balının analizini yapmaktadır.Bunların her biri birer ip ucu olsa da gerçekte labaratuar analizi yapılmadan bir balın sahte mi gerçek mi olduğunu anlamak mümkün değildir.
Arılar binlerce farklı çiçekten nektar topladığından halk arasında uygulanan analiz yöntemleri bağlayıcı kesinlikte olamaz.Bir yörenin balı için uygulandığında ip ucu olabilecek ayırt etme yöntemi bir başka yöre için doğru sonuç vermeyebilir.Çünkü içerik ve nitelik farklıdır. Bu farklılık o kadar ciddi değişkenlik gösterir ki,aynı kovanın iki farklı çerçevesinden alınan bal numunesinden aynı sonuçlara ulaşmanız mümkün olmamaktadır.
Netice itibariyle elimizdeki balın gerçek mi sahte bal mı olduğunu ev yöntemleriyle tesbit etme şansımız yok.Tek çözüm laboratuar analizidir.
Sahte bal cami önlerinden, mahalle aralıklarından, a marketlere kadar her yerde karşımıza çıkabilmektedir.Güvenilir yerlerden bal almak,doğrudan arıcıdan bal almak gerçek bal almak için önemli ölçüde şansımızı artıracaktır.
Bir bal satıcısının güvenilir olup olmayacağını nasıl anlarız? Ürün hakkında üretim aşamasından analiz raporlarına kadar bal hakkında bala dair her bilgiyi resmi olarak verebiliyorsa güvenilirdir.İşletme numarası, nektar sahasının flora yapısı,sertifikaları, analiz raporları,balın besin değerleri ve içeriği, gıda üretim izni gibi elindeki ürün hakkında net ve belgeli açıklamalar o firmanın güvenirliliğine işarettir.Aldığınız bal organik sertifikalı ise hiçbir soru işaretine gerek yoktur.Güvenle tüketebilirsiniz.
Yorum yazın