Bizi Arayın 05056912575
Balda Son Tüketim Tarihi Var Mıdır ?

Balda Son Tüketim Tarihi Var Mıdır ?

Gıda kodeksi bal tebliğine uygun olarak üretilmiş hiçbir bal da  ne kadar uzun süre bekletilirse bekletilsin nitelik kaybı ve bozulma olmaz. Bal bünyesinde bakteri barındırmayan nadir gıdalardan bir tanesidir.Bakteri olmadığından bozulma da olmayacaktır.

Tükettiğiniz bal gıda kodeksi bal tebliğine uygun değilse özellikle olması gereken su oranının yüksekliğine bağlı olarak balda ekşimsi bir tadın görülmesi ihtimal dahilindedir. Bu da balın bozulduğunu tüketilmemesi gerektiğinin habercisidir.

Burada akla şöyle bir soru gelebilir: balda bozulma olmuyorsa etiketlerin üzerindeki son tüketim tarihi neden vardır? Etiketlerin üzerinde yer alan tarih  kesin son tüketim tarihi değildir. Belirtilen tarihten önce tüketilmesi gerektiğinin mutlak ifadesi de değildir. Genellikle bal kavanozlarının üzerinde yer alan TSTT (tavsiye edilen son tüketim tarihi)şeklinde yer alan ifade  tavsiye niteliğindedir.Bağlayıcılığı yoktur.

Balınızı oda sıcaklığında, doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde ağzı kapalı olarak muhafaza ettikten sonra dilediğiniz tarihte tüketebilirsiniz.

Erdal ODABAŞ
3. Dönem Çorum İli  Bal Üreticileri Birliği
Yönetim Kur. Başk.

Paylaş

Yorum yazın