Bizi Arayın 05056912575
Balda Şeker Sorunu

Balda Şeker Sorunu

Bal tüketicisinin temel sorunu doğal bala ulaşmaktır. Bu nedenle de bal aldığı her  üreticiye haklı olarak balında şeker olup olmadığını sorar. Aldığı cevaplar genellikle beslemek maksatlı arıya şeker şerbeti verildiği şeklindedir. Bu durum ise Bal tüketicisinin çoğunlukla hoşuna gitmez ve bal almaktan vaz geçer.

Arının fıtri besin kaynağı bal ve polendir.Sıvı beslemenin yapılmasının nedeni de bu iki besin kaynağının yetersiz oluşundandır.

Özellikle sonbahar döneminde besin kaynakları kurumuş, arı nektar kaynaklarından mahrum kalmıştır. Koloninin sağlıklı ve güçlü bir şekilde çetin kış şartlarını atlatması gerekir. Kolonideki arı popülasyonunun artması ancak  yeni genç bireylerin koloniye katılması ile mümkündür. Bu gereklilik arıcının arılarını şekerle beslemeye itmektedir.Bu besleme şekli  ile koloniye yeni ve genç arılar katılmakta, arı  çetin kış şartlarında aç kalmamaktadır ve ilk bahara güçlü olarak  çıkmaktadır.Bu realite bala hile katıldığı anlamına gelmez. Çünkü, son baharda yapılan şerbetleme yeni sezonda depolanacak bala karışmayacağı gibi, beslenen arıların Nisan ayını görme şansı yoktur. İlk baharda yep yeni bir  jenerasyon  oluşmakta  bunlar bal ve polen toplamaktadırlar.Büyük bal akımına ise bu bahar  kuşağının  genellikle torunları muhatap olmaktadır.Kısaca şunu söyleyebiliriz:Sonbaharda şeker şerbeti ile yapılan beslemenin bala karışma şansı  hemen hemen hiç yoktur.

Burada riskli olan bahar beslemesidir.Kolonilerin uyandırılması, petek kabartılması, yavru üretimi gibi amaçlarla yapılan bahar beslemesi, peteklerde depolanmadıkça sorun teşkil etmez.Arıcının burada titiz davranarak arının kendi kendini idare edebileceği nektar akımı geldiği an bahar beslemesini bırakması gerekir.Bu kurala uyulduğunda ilkbahar ve sonbahar beslemeleri hileli bal üretmek anlamına gelmez. Aksine doğal şifa kaynağı bala ulaşmamızı sağlayacak arıların üremesine hizmet etmek manasını taşır.

Gıda kodeksi bal tebliği de %5 şekeri normal kabul ederek bunun bala katılmış bir hile olmadığını resmen deklere etmektedir.Gayet tabi bu % 5  oranında bala şeker katılacağı anlamına gelmemektedir.Bitki kaynaklı  şekerin ancak %5 olabileceğini ifade etmektedir.

Şeker pancarı da bir bitkidir, şeker kamışı da. Bahsimize konu olan şekerlerde bunlardan üretilmektedir.Bunlardan başka, baldaki şeker oranını yükseltecek bir çok bitki vardır.Arıların çok severek nektar topladığı karahindiba ve yabani korunga gibi bitkilerin  baldaki şeker oranını artırdığı bilimsel bir gerçektir.

Tüketici, analizi yapılmış, resmi tüzel kişiliği olan üreticilerin  ballarını tercih ettiği sürece yanılma payını sıfırlamış olur. Bu demek değildir ki özel kişilerin ürettiği her bal  bal tebliğine aykırıdır, yanlış baldır demek değildir.Namusuyla çalışıp, sofrasına helal lokma koyma derdinde olan on binlerce bal üreticisin varlığına yakinen şahidiz.Bizim önerimiz pratik ve kolay çözümdür.

Erdal ODABAŞ
3. Dönem Çorum İli  Bal Üreticileri Birliği
Yönetim Kur. Başk.

Paylaş

Yorum yazın