Bizi Arayın 05056912575
Bal Mumuna Genel Bir Bakış

Bal Mumuna Genel Bir Bakış

Bal mumu arılarca üretilen sarı renkli bir dokudur.İçinde A vitamini bolca bulunur.Bundan başka propolis ,alkol ve yağ asitleri bulunur.Bal kokulu olup,kendine özel bir lezzete sahiptir.Doğa olduğu için yenilebilir özelliktedir.Doğrudan yenmesi gerekli olmayan bir üründür.Bal mumundaki vitaminlerden faydalanmak için 15-20 dakika sakız gibi çiğnemek yeterlidir.Posa olan kısmının yutulması tavsiye edilmez.

Bal mumunu günlük hayatta cilt problemleri ve kozmetik amaçlı kullanabilmekteyiz.Sanayide ve eczacılıkta da kullanılmakta ise de hitap kitlemizin dışında kaldıkları için biz ev ortamında kullanılabilecek şekilde bilgiler vereceğiz.

Bal mumu altmış beş derecede erimektedir. İki şekilde eritmek mümkündür. Bunlardan birincisi  elimizdeki bal mumunu uygun bir kaba koyup üzerini kaplayacak şekilde su ilave ederiz. Orta harlı ateşte su kaynayıncaya kadar ısıtırız.Karışımı uygun bir kaba döker kendi kendine soğuyarak kabın şeklini alarak kalıp haline gelmesini bekleriz.Kalıplaşmış bal mumunu sudan ayırıp istediğimiz zaman kullanmak üzere temiz bir kabın içerisine koyar oda sıcaklığında saklarız. Gerektiğinde buran uygun büyüklükte parçalar alır amacımıza uygun şekilde kullanabiliriz.Bu yöntem daha çok petek şekilli bal mumlarının eritilmesinde kullanılır.

İkinci eritme şekli de benmari yöntemidir: Kalıplaşmış külçe bal mumunu eritmek için kullanacağımız bu yöntem,ev ortamında rahatlıkla uygulanabilecek bir yöntemdir.Öncelikle eriteceğimiz miktarı uygun büyüklükteki metal kabın içerisine  bırakırız.Bal mumunu içine bıraktığımız kabın, içine rahatlıkla sığabileceği daha büyük bir kap ayarlar  içine bir miktar su doldururuz.Küçük olan kabı su doldurduğumuz kabın içine yerleştirir ve  orta ayardaki ateşin üzerine  koyarız.İçli dolu kap ısındıkça bal mumunu eritecektir.Bal mumumuz sıvılaşıncaya kadar ısıtma işlemi devam eder. Tamamen sıvılaşan bal mumu ocaktan alınarak amacımıza uygun kullanım için  değerlendirilir.

Bal mumu başlıca iki renk kategorisine ayrılır. Esmer bal mumu ve san bal mumu.  Değerli olanı san bal mumudur.Piyasada bulunan  kozmetik kremlerin bir çoğunun içinde  san bal mumu bulunmaktadır.

Bal mumu nerelerden alınmalıdır sorusuna sıklıkla muhatap olmaktayız. Bunun bir tek cevabı vardır,bal mumu yalnızca arıcıdan alınır.Biz şahsen aktar ve fabrikalardan alınmamasını doğal olana ulaşmak adına önermiyoruz.

Bal mumunun insanlar için faydaları nelerdir sorusu da sıklıkla karşılaştığımız sorulardan.Önceki yazılarımızda kısmen bahsettik.Apiterapistlerin yayınladığı bültenlerde  görülen ortak sonuçları şu şekilde özetlemek mümkün.

Nefesi  açıcıdır, rahatlama sağlar.

Balgam oluşmasını önler.

Sinüzit için faydalıdır.

Nefes açıcı olduğı için astımlılara iyi gelmektedir.

Saman nezlesi olanlar içinde rahatlatıcı özelliğe sahiptir.

Yanıklar için iyi bir kremdir.

Cilt çatlaklarına iyi gelmektedir.

İyi bir cilt nemlendiricidir.

Bal mumunun  literatüre girmiş hiçbir zararı yoktur.

 

 

 

 

Paylaş

Yorum yazın